Sista resan till Otterbäcken

TAM03

  Sista resan till Otterbäcken (bestnr TAM03)
Värmlandståg arrangerade en utflyktsresa på forna NBJ-sträckan Strömtorp–Otterbäcken i maj 1990. Det blev både en avskedsresa för T21-loken och bandelen. Delar av Gullspång–Otterbäcken som idag är cykelväg filmades från T21-lokets förarhytt.

Av forna Nora Bergslags Järnväg (NBJ) återstod 1990 endast sträckan Bofors–Strömtorp–Otterbäcken med reguljär godstrafik. Då godstrafiken Strömtorp–Otterbäcken upphörde i slutet av maj 1990 körde järnvägsföreningen Värmlandståg en avskedsresa på sträcken. Detta skulle bli det absolut sista tåget som kördes på sträcken, och det blev så för några några år innan trafiken återupptogs en sommarsäsong innan det som troligen blev den slutliga avslutning.
   Föreningen körde anslutande resa, draget av föreningens Du2-ellok, från Kil till Kristinhamn. Där kopplades T21 nr 105 till utflyktståget, och den egentliga resan påbörjades.
   Denna resa blev en ”tack och farväl”-resa för NBJ – en av våra större och äldsta privatjärnvägar. Den kom inte att förstatligas förrän år 1979. När sträckan till Otterbäcken nedlagts återstod endast godstrafik på sträckan Strömtorp–Bofors.
   Resan i Värmlandstågs regi kom även att bli den definitiva avskedsresa för T21-loken, eftersom de kort efter resan togs ur ordinarie tjänst i Värmland.
   På filmen får du följa med från Karlstad till Otterbäcken, med fotouppehåll, fotokörningar och delar av sträckan Gullspång–Otterbäcken från T21:ans förarhytt.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslaget uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata Sista resan till Otterbäcken - TAM03

Längd   25 min
Format 4:3
Ursprungligt material S-VHS, monoljud
Redigering Digitalt
Speaker Sparsamt kommenterad
Extramaterial Karta på omslagets insida över banans linjesträckning.

Inga trailers etc i filmen

Anm: Enhetsporto på 30 kr i Sverige tillkommer på alla beställningar. För utlandet eposta först.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.